surfryttarna

Ann träning

Publicerad 2011-10-31 22:44:33 i Riddagböcker


I helgen har det varit Ann träning. I Lördags red jag Diva och igår red jag Nemo. 
Med Diva började vi med att samla traven på öppna delen av volten och öka på den stängda delen av volten. Efter det gjorde vi lite skänkelvikning och sedan jobbade vi mycket med hennes galopp. Det är ju hennes svaghet och vi försökte få henne att kunna samla sig. Det gick inte så jätte bra den här gången, men traven och formen var däremot super fin!

Med Nemo började vi också med att samla traven på öppna delen och öka på stängda delen av volten. Sedan forsatte vi med lite öppna och skänkelvikning. Fick ett bra tips på hur jag ska hålla yttertygeln för att få stöd. Han kämpade på bra och var duktig.

Ann berättade att hon kände någon som hade en häst som hade haft hovbensrotation med mer grader än vad Gördis har, som nu ska tävla S:t George! Jag har som aldrig hört om någon annan som har haft hovbensrotation förut så det var roligt att höra. :)

/Jennie

Två bilder från gårdagens promenad

Publicerad 2011-10-26 20:20:00 i Bilder


Igår gick vi en längre promenad än vanligt. Gördis var pigg och glad och taktade lite ibland. Det var dimmigt ute och jag tog några bilder på henne med mobilen. Åh, jag längtar efter att hon ska bli frisk och att jag ska få sitta på henne igen..

/Jennie

Dagens vill ha

Publicerad 2011-10-26 19:53:25 i Utrustning & outfits



Kingsland ridbyxor! Har bara ett par ridbyxor som jag använder och skulle behöva ett par till.
Ska troligtvis köpa dessa om jag hittar dom någonstans. :)

/Jennie

Hoppträning ikväll

Publicerad 2011-10-25 14:50:14 i Minettes inlägg


Ikväll är det hoppträning som vanligt på tisdagar. Elisabeth sa att vi skulle ha markarbete idag och få, men höga, hinder. :)

Mamma är med och filmar så förhoppningsvis får ni en film senare.

/Minette

Rindi första gången innanför ett dressyrstaket

Publicerad 2011-10-24 23:09:04 i Minettes inlägg


I lördags var alltså första gången i sitt liv Rindi var inne på en dressyrbana. Jag passade på att träna nu när det var ridskoletävlingar och banan ändå stog framme. Jag hade gott om tid på mig eftersom jag red innan tävlingarna började. Rindi skötte sig bra och jag trodde att hon skulle titta mer än vad hon gjorde. Hon skyggade första gången vi gick förbi domarbordet men efter det brydde hon sig inte så mycket. Hon var lite spänd vissa stunder men det är inte ovanligt att hon är det på vanliga lektioner också. Hur som helst så gick det över förväntan så jag är riktigt glad!

/Minette

Tävlingsresultat

Publicerad 2011-10-24 19:44:24 i Jennies inlägg

Igår tävlade jag LB:2 med Nemo på Hippo. Det gick över förväntan. Han har aldrig varit så fin och stadig i formen när jag har ridit förut. Jag är jätte nöjd! :) 61,33% fick vi. Det var 6 placerade och jag låg sexa ända till sista ryttaren som slog mig, så vi blev sjua av 21 startande.

/Jennie

Fina schabrak hos Hööks

Publicerad 2011-10-24 15:05:17 i Utrustning & outfits


Hööks har just nu två schabrak som jag tycker är snygga! Är dock inte helt förtjust i loggan på det vänstra schabraket men färgen är så fin att jag skulle kunna köpa det ändå. Jag skulle nog ha köpt båda om det inte var så att jag sparade till Globen. :)

/Minette

Fång och hovbensrotation

Publicerad 2011-10-23 00:33:24 i Jennies inlägg

Fång är en märklig sjukdom. Ofta är det flera saker som göra att sjukdomen bryter ut. Det är oftast något som hästen ätit och/eller en störning i mag-tarmkanalen som är huvudorsaken. Hästen tar upp skadliga ämnen via fodret eller så bryts foderinnehåll ner på ett sätt så att ”gifter” uppstår.


Sjukdomen drabbar hovarna. Det som händer är att cellerna i lamellagret får sämre hållbarhet och bryts sönder och lossnar. Då kan det ske en lägesförändring i hovbenet. Diagnosen ”hovbensrotation” ställs utifrån en röntgenbild av hästens hov tagen från sidan. Om hovbenets framkant och hovväggens yttre kant inte är parallella får hästen denna diagnos. Hovbenet behåller dock fortfarande ett ganska normalt samband med hovkapseln i den övre delen av hoven. Vid hovbenssänkning har allt samband släppt och hovbenet sjunker nedåt och bakåt i hovkapseln. Alltså är hovbenssänkning värre.



En lägesförändring kan uppstå i olika grad i alla hovar men framhovarna är de som oftast får större förändring. Hästar kan få bara en sänkning utan rotation och tvärtom. Dessa lägesförändringar är mycket smärtsamma och kan liknas med en ”blånagel” som vi människor kan få. Problemet är att hästarna måste stå på sina ”blånaglar” tills en ny hovvägg vuxit ned.

En häst som en gång haft fång kan lättare få det igen. Därför är det väldigt viktigt att vara försiktig så att hästen inte får ett återfall. Då är det oftast svårare att åtgärda. Man ska ändå inte stirra sig blind på röntgen bilden, utan hur hästen mår och rör sig är viktigare än själva röntgen.

Hästen höjer själv sina trakter och för att återskapa ett normalt läge i hoven försöker man verka ner trakten och korta tån, som bilden nedan visar. Man tar lite i taget och skor oftare än vanligt och fortsätter så tills en helt ny hov har växit ut. Man brukar räkna med att det tar cirka 9-12 månader. När hoven har växt ut ungefär två tredjedelar kan den oftast belastas fullt ut. Alla blir inte återställda, men de flesta blir det.




Det är ganska svårt att veta vad man ska tro på. Det som veterinärerna säger, alltså det som jag har skrivit om ovan, eller Ove Linds teori som låter rimlig. Se filmen nedan som förklarar Oves teori.


/Jennie

Just det, det är "tävling" imorgon

Publicerad 2011-10-21 22:42:32 i Minettes inlägg


Imorgon är det en ridskole dressyr på Surf som jag ska vara med på. Jag kom på det nu ikväll, hade helt glömt bort det. Jag ska inte tävla utan bara gå in med Rindi på banan och visa henne dressyrstaketen och rida runt lite där inne. Jag tror att det dröjer ganska länge innan våran dressyrtävlingsdebut men jag tänkte ändå passa på att träna lite nu när banan ändå står framme.

/Minette

Rädda SURF Galan

Publicerad 2011-10-21 21:50:36 i Minettes inlägg

Ikväll var det en rädda SURF gala i stallet. Det var en gala som anordnades för att stödja SURF och samla in pengar till föreningen. Var ni där? Om inte så missade ni något. Det var både shownummer, fikaförsäljning, loppis, lotteri, ponnyridning m.m. Önskar att jag hade haft kameran med mig men jag glömde den hemma.

/Minette

Rindis vecka hittills

Publicerad 2011-10-20 21:07:58 i Riddagböcker

Måndag: Jag red ut med Matilda och Memme efter grusvägarna. Vi skrittade mest men travade lite också. Även fast Memme är ca 3 dm högre än Rindi så hann hon faktist med i hans skritt. I traven fick hon dock trava på ganska ordentligt för att hinna med i hans stora trav. ;)
Tisdag: Hoppträning. Det gick inte så bra men inte dåligt heller. Vi hoppade en bana med bl.a en trekombination. Banan var sammanlagt 11 hinder men 15 språng med tanke på kombinationen.
Onsdag: Skritt barbacka
Torsdag: Vila

Imorgon ska hon också få vila och i helgen blir det antingen uteritt både lördag och söndag eller ridbanan någon av dagarna.


/Minette

Tack på förhand

Publicerad 2011-10-18 12:24:12 i

Det är jätte roligt att så många vill hjälpa till men om ni ska publicera våran text på er blogg så skulle vi uppskatta att ni länkade till vår blogg och säger att det är vi som har skrivit den! :)

Smakprov

Publicerad 2011-10-16 20:29:22 i Bilder


Kände att det var länge sedan jag fotade Gördis sist, så igår tog jag en massa fina
bilder på henne i skogen. Vill ni se mer? :)

/Jennie

Ny familjemedlem

Publicerad 2011-10-16 12:21:12 i Jennies inlägg


I tisdags var vi och hämtade den här söta lilla saken! En sibirisk kattunge som heter Ymer. Varken jag eller mamma tål katter egentligen, men vissa allergiker tål Sibiriska katter, så vi ska prova ta honom på foder. Hittills går det bra, så vi hoppas att det kommer att funka! :)

/Jennie

Tack så mycket

Publicerad 2011-10-16 01:39:05 i Minettes inlägg

Statistiken har skjutit i höjden!!! Det måste vara på grund av det här med SURF. Det är verkligen roligt att det är så många som vill hjälpa till!

Jättekramar till er ♥

Vi hoppas på det bästa

Publicerad 2011-10-14 23:56:14 i Minettes inlägg

Jag och Jennie satt igår kväll och skrev en text om SURF och om vilken situation vi har hamnat i.

SURF har under en lång tid haft ekonomiska problem men nu har det gått så långt att en nedläggning är nära. Det känns såklart hemskt för alla medlemmar. SURF är vårt andra hem och det rider flera hundra elever på ridskolan, både stora och små.

Medlemmarna gör allt dem kan genom att bidra med pengar och sälja New body, salami och plastpåsar. Men dem pengarna räcker tyvärr inte. Många vill rida men det finns inte möjlighet till det om SURF går i konkurs för alla ridskoleelever kommer stå utan ridskola.

SURF ger inte bara tillfälle till att rida utan det ger även trygghet och gemenskap. Ridskolan sjuder av liv, det är en mötesplats för både barn och vuxna. Stallet är en trygg miljö där alla är välkomna oavsett kön eller ålder. Alla träffas och gör det dem älskar tillsammans. SURF är en av Umeås största ungdomsgårdar så hjälp oss bevara den.

Vi gör allt för att rädda vår kära förening och därför söker vi nu sponsorer som kan få oss på rätt köl igen. Vi är öppna för alla förslag och vi på SURF måste få hjälp med att reda ut den här situationen. SURF har en fantastisk sammanhållning och kämparglöd, detta får inte vara slutet!

Sprid gärna detta vidare och hjälp oss komma med ideér på vad vi kan göra!

Om ni publicerar den här texten på er blogg så skulle vi uppskatta om ni länkade till våran blogg och säger att det är vi som har skrivit den.






Ikväll har jag och Jennie mejlat runt till de största hästbloggarna angående SURF. Vi har även mejlat till tänkbara sponsorer så vi hoppas på positiva svar!

http://surfryttarna.blogg.se/

/Minette

Slutet kan vara nära

Publicerad 2011-10-14 14:08:39 i Minettes inlägg


SURF har under en lång tid haft ekonomiska problem men nu har det gått så långt att dem kanske blir tvungna att lägga ner. Jag visste om det här men inte att det var såhär allvarligt och att slutet kan vara nära! Jag är riktigt ledsen och vill verkligen göra allt för att rädda SURF just nu, det är mitt andra hem. Det har bl.a skrivits om det här i tidningen. Ni kan läsa artikeln här.

Från SURF´s hemsida idag:
"För att klara den akuta krisen föreslog deltagarna på infomötet igår att vädja till alla medlemmar att skänka pengar efter egen förmåga så verksamheten kan leva vidare. Sätt gärna in ett bidrag på PG 409688-9 Märk med "Medlemsinsattser + ert namn" Visst vill Du vara med och rädda våran trevliga förening! Bidragen behövs NU,om 3veckor är det för sent."

Vi har försökt sälja salami och New body men det räcker inte!
Hjälp oss rädda våran förening för SURF, vårat andra hem, håller på att gå i konkurs!!



/Minette

Hoppträning ikväll

Publicerad 2011-10-11 19:02:25 i Minettes inlägg

Just nu sitter jag i Surfs cafeteria med datorn. Datanörd eller vad? ;) Jag ska hoppträna för Elisabeth kl 8 så om ett tag går jag ner till stallet och gör i ordning ponnyn.


/Minette

Hästhelg

Publicerad 2011-10-10 23:32:28 i Jennies inlägg

Bild från förra övernattningen

Den här helgen har varit en riktig hästhelg.
Åkte till stallet tidigt på lördagen, tog hand om Gördis och red Diva. Sen åkte jag till Åsen, red Nemo, åkte tillbaka till Surf, åt lunch och efter det höll jag i en ponnyridning (för att samla in pengar åt klubben) i två timmar. Det kom inte så många barn men 180 kr fick vi ihop och det är ju bättre än inget. Sen åkte jag hem en snabbis, åt middag och åkte tillbaka till Surf igen för att, tillsammans med US (Jag är med i SURFS Ungdomssektion) arrangera en övernattning för barnen i stallet. Vi Lekte lekar, hade 5-kamp, gick spökrunda mm.

På söndagen tog jag hand om Gördis, red Nemo i regnet och sen åkte jag hem. :)

/Jennie

Nemo i ridhuset

Publicerad 2011-10-10 23:21:41 i Riddagböcker

 

Idag var Sarah snäll och körde ner Nemo till Surf. Jag ska få tävla honom en klass på Hippo den 23 oktober, så idag fick jag rida honom i ridhuset och rida igenom programmet två gånger. :) Han var duktig och det gick ganska bra.

/Jennie


Svar på fråga

Publicerad 2011-10-10 21:50:24 i Frågor & svar

Fannie om Godnatt bloggen:
Hej, jag älskar er blogg! Er design är skitsnygg, men hur gör ni så att bilderna får suddigt mellan sig? Vill jättegärna veta :-D

Svar: Tack så mycket, kul att du gillar bloggen! :) När jag gör så att bilderna smälter ihop använder jag mig av gimp. Jag öppnar upp ett vitt blad och lägger dit första bilden, skapar sedan ett nytt lager och lägger dit andra bilden osv. Sedan använder jag mig av suddaren och suddar lite längst ut i kanterna på varje bild och på så sätt ser det ut som att dem smälter ihop.

Hoppas du förstod, annars är det bara att fråga!

/Minette

Svar på frågor

Publicerad 2011-10-09 22:26:49 i Frågor & svar

Hur lärde du dig använda Gimp? Finns det någon speciell sida som man kan lära sig på?
Jag har nyss skaffat mig det och jag fattar ingenting.. haha

Svar: Jag är ganska självlärd. Jag satt och provade olika saker och lärde mig på så sätt. Ett annat tips är att söka på google, där kan du säkert hitta någon bra sida som du kan lära dig av.

Var har du köpt din ridhjäm?

Svar: Det var Jennie som hade den innan mig och jag har köpt den av henne. Jag vet inte riktigt vart man kan köpa den men den heter Jacson ATH rock så sök på google.


/Minette

Till er läsare

Publicerad 2011-10-09 22:04:02 i Minettes inlägg

Jag måste bara säga att man blir så otroligt glad när man går in på bloggen och ser alla fina kommentarer av er läsare! Jag har inte alls uppdaterat bra i helgen men ändå besöker ni våran blogg samt kommenterar. ♥

Kram på er alla!

/Minette

Film från hoppträningen i tisdags

Publicerad 2011-10-07 23:04:12 i Filmer


Har suttit och pysslat med den här filmen nu i veckan. Det har inte gått att lägga upp den tidigare men nu äntligen funkade det! :)

Det är i alla fall en film från hoppträningen i tisdags. Vi hoppade fram på linjer i båda varven men mamma filmade bara i det ena. På slutet la vi ihop allt till en liten bana. Vi drog med oss ganska många bommar när vi hoppade banan i slutet men antagligen var hon trött. Det var en ganska jobbig lektion med mycket galopp. Jag är hur som helst nöjd över lektionen!

/Minette

Gördis en kort stund på nyheterna

Publicerad 2011-10-06 23:03:45 i Filmer

Pappa ringde just och sa att Gördis var på tv. Det var ett reportage om Surfs dåliga ekonomi på lokala nyheterna och då är Gördis med, bara en kort stund men ändå. Här är klippet. Spola fram till 00.27 så ser ni henne. :)



/Jennie

Röntgen resultat

Publicerad 2011-10-03 22:42:13 i Jennies inlägg

Nu är Gördis röntgad och det visade sig att hon har en liten hovbensrotation.. Nu ska hon fortsätta gå korta promenader, gå i sjukhage, skos var 4-5 vecka och sen ska vi på återbesök om två och en halv månad och se om det har blivit bättre. Veterinären tyckte dock att hon gick och vände bra. Nu måste hoven växa ut och rotationen gå tillbaka och då blir hon förhoppningsvis återställd. Det kommer att ta väldigt lång tid, men det viktigaste är att hon blir bra igen.

Tänkte göra ett inlägg om hovbensrotation senare.

/Jennie

Dressyrträning

Publicerad 2011-10-02 22:22:28 i Riddagböcker

Igår tränade jag dressyr för Matilda. Vi jobbade mest på volten hela lektionen och försökte få henne lugn och avslappnad i först skritt och sedan trav. Jag tycker att det gick väldigt bra och mot slutet gick hon riktigt fint! Mycket nöjd med både ponnyn och träningen. Matilda är verkligen duktig och jag hoppas jag får rida för henne igen. :)


/Minette

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela